Skip to content

Waarom plantaardig?

Vending ingrediënten op basis van haver

Vegan eten is tegenwoordig een bekend begrip in onze maatschappij. Zo zijn er tegenwoordig veel plantaardige varianten op de koffiemelk, zoals sojamelk of amandelmelk. Deze plantaardige varianten zijn erg duurzaam, maar ook nog eens super lekker! Helaas is vegan koffiemelk binnen de vending industrie nog niet zo vanzelfsprekend. Daar moet nodig verandering in komen. Waarom het zo belangrijk is om voor plantaardige koffiemelk te kiezen, leggen we je graag uit aan de hand van de onderstaande vier factoren.

Milieu:

Op dit moment is bekend dat onze voedselconsumptie een kwart van de uitstoot van broeikasgassen verzorgt. Tegenwoordig bestaat een groot deel van onze consumptie uit producten uit de veeteelt. Denk aan je stuk vlees ’s avonds, je eitje op zondag en natuurlijk je dagelijkse kop(pen) koffie. Veeteelt is echter één van de grotere uitstoters van broeikasgassen. Het heeft zelfs een grotere impact dan het verkeer! Kies je voor plantaardig, dan verminder je de veeteeltconsumptie en daarmee de druk op het klimaat. Ook is er voor dierlijk voedsel veel meer water nodig dan voor plantaardig voedsel. Hierdoor is de ecologische voetafdruk van plantaardige producten veel minder groot dan van dierlijke producten.

Gezondheid:

De factor die wellicht het meest dichtbij jezelf ligt, is je eigen gezondheid. In een wereld waarin onze gezondheid belangrijker is dan ooit, kun je er goed aan doen om voor plantaardig te kiezen. Een plantaardig dieet kan namelijk het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en borst-, darm- en prostaatkanker verlagen. Daarnaast bestaat er ook lactose-intolerantie: het onvermogen om lactose uit melksuiker te verteren. Hierdoor kunnen darmklachten ontstaan. Lactose is een ingrediënt uit traditionele koemelk.

Kies je dus voor plantaardige ingrediënten voor je koffie, dan voorkom je dit probleem. Ook een allergie voor koemelk of koemelk eiwit komt voor. Bij deze voedselallergieën is er sprake van een ongewenste reactie op eiwitten uit koemelk. Dit wordt weer veroorzaakt door een heftige reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Bij plantaardige producten is dit dus ook niet aan de orde. 

Dierenwelzijn:

Vraag je aan iemand wat zijn of haar reden is voor het kiezen voor plantaardige producten, dan is er een grote kans dat je als antwoord “dierenwelzijn” krijgt. Bij de vervaardiging van dierlijke producten, zoals melk, wordt er namelijk veel leed en schade aan dieren toegebracht. Daar worden wij bij Oatplus erg ongelukkig van.

Wereldvoedsel­probleem:

Helaas beschikt niet ieder land over de juiste voedselvoorziening: er heerst veel voedselschaarste op de wereld. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat veeteelt naar verhouding veel landbouwgrond in gebruik neemt. Vervang je een dierlijk product voor een plantaardig product met gelijke voedingswaarde, dan zal daar minder landbouwgrond voor nodig zijn.